Headers-Recuperado1.jpg

Empatia

“Les dones som violades de cent maneres diferents cada dia. Ens despullen de la nostra dignitat, entelen el nostre valor (...) des de primerenca edat, sense que hi hagi cap conseqüència

Neema Namadamu, activista congolesa

Violència Sexual

Diferents agents han influït en la instauració i el manteniment de la violència a la RDC: la política de la por exercida per l’Estat i els grups armats, la corrupció d’alts càrrecs del govern local, la complicitat d’estats veïns i internacionals, la manca de transparència de moltes empreses de telecomunicacions occidentals amb relació directa o indirecta amb l’explotació il·legal de les mines, i la més destacada: la violència sexual.

El terme “violència sexual relacionada amb els conflictes” fa referència a la violació, l'esclavitud sexual, la prostitució forçada, l'embaràs forçat, l'avortament forçat, l'esterilització forçada, el matrimoni forçat i totes les altres formes de violència sexual de gravetat comparable perpetrades contra dones, homes, nenes o nens com a resultat directe o indirecte d'un conflicte.*

*Informe del Secretari General de l’ONU, sobre la violència sexual relacionada amb els conflictes.

texto_Mesa de trabajo 1.png
 

En el cas que hagis patit o sàpigues d’un assetjament sexual, l’assetjador era algú proper a la víctima (familiar, amic, veí, ...)?

Escull la teva opció

Totes aquestes dades formaran part del projecte de recerca de l'exposició Cicatrius Compartides. Gràcies per la seva col·laboració.

Qui viola?

Estat

El manteniment de la pobresa és una estratègia de poder: mentre la població es preocupa per sobreviure, no ho fa per organitzar-se i reivindicar els seus drets.

Així, la pobresa, la inseguretat, la violència, el menyspreu dels valors ciutadans, l’espoli de la riquesa i l’absència de serveis de l’Estat a la població son estructurals al Congo. Parlem d’Estat incloent policia i militars; una quarta part dels casos de violació atribuïts a la policia succeeixen mentre les víctimes es troben recloses en cel·les provisionals.

 

En el cas que hagis patit o sàpigues d’un assetjament sexual, l’assetjador era una figura de poder (cap, pares, tiets, professor, …)?

Escull la teva opció

Totes aquestes dades formaran part del projecte de recerca de l'exposició Cicatrius Compartides. Gràcies per la seva col·laboració.

Estigmatització

La violència sexual té múltiples conseqüències per a les víctimes. Físiques: la possibilitat de contraure malalties com el VIH, quedar embarassada o patir una discapacitat permanent. Psicològiques: depressió, la por constant i una autoestima extremadament baixa.

Les víctimes de violència sexual són estigmatitzades. Considerades prostitutes, són rebutjades pels seus propis marits, famílies, o comunitats, produint-se una ruptura del vincle social que n’agreuja l'aïllament i el sofriment, així com la seva vulnerabilitat enfront més abusos i explotacions.

Els infants fruits de violacions estan exposats a patir abusos, abandonament i marginació, esdevenint un blanc fàcil per aquells grups armats que recluten nens soldats.

Les conseqüències de la violència sexual poden ser profundes, duradores i intergeneracionals.

plorant_Mesa de trabajo 1_Mesa de trabaj

En el cas que hagis patit o sàpigues d’un assetjament sexual, t’has sentit jutjada o culpable?

Escull la teva opció

Totes aquestes dades formaran part del projecte de recerca de l'exposició Cicatrius Compartides. Gràcies per la seva col·laboració.