Les mines
Riquesa de recursos,
misèria humana
A la RDC es produeix una flagrant contradicció: gran riquesa de recursos minerals, amb mines de coltan, cobalt, or, diamants, l’estany (cassiterita), i d’altres, i tenir una de les rendes per càpita més míseres del planeta i amb necessitats humanitàries gravíssimes.
A les mines és freqüent el treball infantil i forçós, la prostitució, l’ensorrament de mines precàries, etc. Hi treballen 40.000 menors, segons UNICEF, sense escoles, ni hospitals.
Els 25 anys de conflicte armat (finalitzat oficialment el 2003) son alimentats per un estat de corrupció i clientelisme en tots els estrats de poder: grups armats, exèrcit i govern.
La raó principal del conflicte és el manteniment del poder, el qual es relaciona directament amb el control de les mines: de les 5.000 mines només 140 estan certificades o són legals.
Violència i
corrupció històriques
La violència al Congo és quelcom heretat des del punt de vista històric, i gairebé endèmic a les regions de Kivu Nord i Sud, amb molts agents implicats, locals i internacionals.
La RDC porta tres dècades de conflicte armat. És una situació complexa on són implicats de forma directa o indirecta països veïns i interessos internacionals, als que interessa la inestabilitat política per poder seguir aprofitant-se dels recursos de les seves mines.
La presència d’Occident en el territori, comença com a finca particular del rei Leopold II, primer (1885-1908), i colònia belga, després (1908-1964). Aquest període marca l’inici dels genocidis i les atrocitats més cruels sobre el poble congolès, seguit per la successió de governs corruptes, autoritaris i amb abús constant dels drets humans.
La ruta del
tràfic de minerals.
Corresponsabilitats
Des dels conflictes armats de 1996, la RDC no ha gaudit d’estabilitat política. A partir del gran desenvolupament de la indústria electrònica, als 2000, puja la cotització del coure, cassiterita, l’or, el tungstè, el niobi i el tàntal, trets del coltan. Almenys la meitat d’aquests minerals prové de les regions de Kivu Nord i Kivu Sud, a la RDC. Els minerals s’extreuen majorment de forma il·legal, i viatgen a les indústries de transformació principalment a través de Ruanda que, des de 2014, és la major exportadora d’aquests minerals, sense tenir mines de coltan.
*Fes click en qualsevol dels territoris per a veure'ls detalladament.